Nemcsak a rákot segít megelőzni, ha jól szeded: a D-vitamin jótékony hatásai

Eredeti cikk itt ( FEMINA.HU ) Perei Dóra 2019.05.29.

A D-vitamin a szervezet létfontosságú vegyülete, ezért pótlása elengedhetetlen a hosszú távú egészség fenntartásához.

Az orvosok gyakran hangoztatják a D-vitamin bevitelének fontosságát, nem véletlenül. A létfontosságú vitamin ugyanis segíti a kalcium és foszfor beépülését a csontokba, rákmegelőző hatású, fokozza a hormontermelést, méregteleníti a májat, illetve hozzájárul az idegrendszer, az immunrendszer és a közérzet javításához, valamint a megfelelő izomműködéshez.

Ősztől tavaszig azonban, amikor az ember kénytelen tetőtől talpig beöltözni, és a napsütéses órák száma is igen csekély, a szervezet D-vitamin-raktárai jelentősen megcsappannak. Olyannyira, hogy a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság felmérése szerint a magyarok 95%-ának D-vitamin-szintje elmarad a kívánatostól a tél végére, és így a lakosság mintegy kétharmada kritikus vitaminhiányban szenved kortól, nemtől és lakóhelytől függetlenül.

Pontosan hogyan hasznosítja a szervezet?

D-vitamin a bőrben képződik, majd a belekből felszívódva a májba kerül, ahol a májsejtekben található enzimek átalakítják és aktiválják. Felszívódását nagyban segíti az A-vitamin. 

A D-vitamin voltaképpen egy hormon előanyaga, és, bár gyakran hívják napfényvitaminnak, bizonyos élelmiszerekben is megtalálható. Illetve a szakemberek gyakran használják a kalciferol gyűjtőnevet, ami magába foglalja a D1-, D2-, vagyis ergokalciferol és D3-vitamint – kolekalciferol. 

Utóbbi a legaktívabb és a leghasznosabb a szervezetnek, mivel hatásosabban növeli a vér D-vitamin-szintjét a D1- és D2-vegyületeknél. Érdekesség, hogy D2-vitamint állati eredetű élelmiszerekből, gombafélékből és napfénnyel egyaránt nyerhet a szervezet.

TOVÁBB A TELJES CIKKRE…

Kapcsolódó termék: D-vitamin 4000 NE éves kiszerelés