D-vitamin és a COVID-19… Használhat e a védekezésben?

Újebb két bejegyzés a D-vitaminról, mint lehetőség akár a COVID19 elleni, akár az őszi influenza szezon elleni védekezés erősítésében. Érdemes elolvasni őket.
Az első randomizált, kontrollált vizsgálat a COVID-19 nagy dózisú D-vitamin terápiával történő kezeléséről
 
https://www.facebook.com/notes/ferenc-magyar/az-els%C5%91-randomiz%C3%A1lt-kontroll%C3%A1lt-vizsg%C3%A1lat-a-covid-19-nagy-d%C3%B3zis%C3%BA-d-vitamin-ter%C3%A1p/3927140030646139/

FERENC MAGYAR·2020. SZEPTEMBER 19.

A vizsgálatot a spanyolországi Córdobában, a Reina Sofía Egyetemi Kórházban hajtották végre.
 • A vizsgálatban 76 COVID-19 fertőzött beteg vett rész és mindegyiküknél radiográfiailag igazolt tüdőgyulladás is kimutatható volt.
 • A résztvevők átlagéletkora 53 (±10) év volt.
 • Noha ez már nem az ellátás szokásos eleme, minden beteget hidroxi-klorokinnal és azitromicinnel, és szükség esetén széles spektrumú antibiotikummal kezeltek.
 • Az intenzív osztályra való felvételt egy bizottság határozta meg, amely intenzív terápiás szakemberekből, tüdőgyógyászokból, belgyógyászokból és az etikai bizottság tagjaiból állt.
 • A résztvevőket két csoportra osztották. A tesztcsoportba 50, a kontroll csoportba 26 fő került.
 • Mindkét csoport hasonló kiinduló paraméterekkel rendelkezett kor, nem, társbetegségek (tüdő, keringési, vese, diabétesz, immunszuppresszív kezelés alatt állók) tekintetében.
 • Az egyetlen fő különbség, hogy a teszt csoportban a magas vérnyomás betegség előfordulása több mint kétszeres volt a kontroll csoporthoz képest (57.69% vs. 24.19%).
 • A tesztcsoport résztvevői A D-vitamin egy aktív metabolitját, Calcifediolt (más néven Calcidiol) kapták, ami 3,2 x hatékonyabban és gyorsabban képes megemelni a szervezet D-vitamin szintjét mint a D3-vitamin. További előnye, hogy jobb a bélrendszerből történő felszívódása, illetve a D3-vitaminnal szemben ezt a formát már nem kell a májnak átalakítania.
 • A tesztcsoportban beadott dózis az első napon 0,532 mg, majd a harmadik és hetedik napokon 0.266 mg Calcifediol volt. Ezek az adagok átszámítva 106,400 NE és 53,200 NE D3-vitamin dózisoknak felelnek meg (1 mcg 25(OH)D = 200 NE D3-vitamin).
A vizsgálat eredményei:
 • A kontroll csoport 50 százaléka szorult intenzív ellátásra, közülük ketten elhunytak.
 • A D-vitamin kezelésben részesülő csoport közül csupán 1 ember, a csoport 2 százaléka került az intenzív osztályra és a csoportban nem történt halálozás.
EZ ÓRIÁSI EREDMÉNY, hiszen a D-vitamin terápia 50%-ról 2%-ra csökkentette az intenzív osztályra kerülés esélyét!
Mely hatásmechanizmusok révén segíthet a D-vitamin a COVID-19 betegség esetében?
 • Csökkenti az akut respirációs distressz szindróma (ARDS) kialakulásának esélyét.
 • Csökkenti a Bradykinin vihar kialakulásának esélyét.
 • Csökkenti a citokin / kemonik vihar kialaulásának esélyét.
 • Csökkenti a gyulladáskeltő és -fokozó anyagok szintjét (IL-6).
 • Szabályozza a renin-angiotenzin-rendszer működését.
 • Szabályozza a neutrofil aktivitást.
 • Fenntartja a tüdő hámgát integritását.
 • Támogatja a tüdő hámsejtjeinek regenerációját.
 • Csökkenti a fokozott koagulációt.
Szeretnék mindenkit arra kérni, hogy továbbítja a tanulmányt orvosoknak, egészségügyi szakembereknek mert ez a filléres szer életeket menthet!
D-vitamint mindenkinek napi szinten ajánlott szednie, mert a betegség kialakulásának és annak súlyosabbra fordulásának az esélyeit is hatékonyan képes csökkenteni.
D-vitamin hiány esetében legalább 3 hónapig 10,000 NE, szinten tartásra pedig naponta 5,000 NE dózis szedése javasolt.
A D-vitamin megfelelő hasznosulásához pedig magnézium szedése is szükséges:
http://otszonline.hu/cikk/magnezium_is_szukseges_a_d_vitamin_hatasahoz
Források:
1.) Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960076020302764
3.) Finally Confirmed! Vitamin D Nearly Abolishes ICU Risk in COVID-19:
https://chrismasterjohnphd.com/covid-19/finally-confirmed-vitamin-d-nearly-abolishes-icu-risk-in-covid-19
4.) Vitamin D Treatment for COVID-19 Patients Nearly Erased Need for ICU Admission:
https://www.grassrootshealth.net/blog/vitamin-d-treatment-covid-19-patients-nearly-erased-need-icu-admission/
5.) Dr. John Campbell – Vitamin D, First clinical trial:
https://youtu.be/V8Ks9fUh2k8
6.) A mechanistic model and therapeutic interventions for COVID-19 involving a RAS-mediated bradykinin storm:
https://elifesciences.org/articles/59177
7.) Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results:
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2770157
9.) Vitamin D and Inflammation: Potential Implications for Severity of Covid-19:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32603576/
10.) Vitamin D Supplementation in Influenza and COVID-19 Infections Comment on: “Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths:
https://www.mdpi.com/2072-6643/12/6/1626
11.) Evidence Supports a Causal Role for Vitamin D Status in COVID-19 Outcomes:
https://www.medrxiv.org/con…/10.1101/2020.05.01.20087965v3
12.) Vitamin D Deficiency and Outcome of COVID-19 Patients:
s://www.mdpi.com/2072-6643/12/9/2757
 

A második a Tények és Tévhitek oldal cikke:

Eredeti cikk: https://www.tenyek-tevhitek.hu/nyujt_e_vedelmet_a_c_es_d_vitamin_a_koronavirussal_szemben.htm?fbclid=IwAR3iIJ0NFJMsL4TXoWpGQLmg4hM3u3Oi4XWLiXhMeEj2C6j6CNqcBz3s2Y8

Szendi G:
Nyújt-e védelmet a C- és D-vitamin a koronavírussal szemben?

Most, ebben a járványban, persze mindenki leporolja régi termékeit, legyen az kiagyalt étrend, gyógynövény kivonat, ráolvasás vagy A-tól Z-ig valamelyik/bármelyik vitamin. Mondani lehet bármit bármiről, hiszen se megerősíteni, se megcáfolni nem lehet. Innentől csak a marketing és a hiszékenység dönti el a sikert.

Sokan látnak reményt a C- ill. a D-vitaminban, nem minden alap nélkül. Persze olvashatunk számos nyilatkozatot a vitaminok veszélyességéről, fölöslegességéről, amit aztán a bulvár média – ki tudja miért – szeret nagy kajánul rögtön öles címekkel a nagyérdemű tudomására hozni. E nyilatkozatok hitelét pusztán a rangok és a címek hivatottak alátámasztani, de ezek a nyilatkozatok csak azoknál találnak nyitott fülekre, akik szeretnék hinni, hogy a vitaminok szedése fölösleges luxus, épeszű ember jól elvan nélkülük. A vitaminhívők viszont csak döbbenten veszik tudomásul -mint a napokban megjelent interjú kapcsán-, hogy immunológus professzorok tudják még a C-vitamin vírusellenes hatását is nemzeti hülyeségnek nevezni és az indiaiak tehénhúgyhoz fűződő hiedelmeivel összehasonlítani (Fődi, 2020).

Mindenesetre elébe menve a “kikérem magam”-ozásnak, a teljesség kedvéért tegyem hozzá, a professzor a koronavírus kapcsán jelentette ezt ki. Mivel tudományosan a kérdést még senki nem vizsgálta, ilyen kijelentést nem korrekt tenni, mert még kiderülhet az ellenkezője is.

Mi a helyzet a C-vitamin vírusellenes hatásáról?

Ez tényleg csak a tehénhúgy hatásával vetekszik?

Egy 2020 februárjában az Expert Review of Anti-Infective Therapy szaklapban megjelent összefoglaló szerint a C-vitamin jelentősen megnöveli a túlélési esélyt a régen vérmérgezésnek nevezett szepszisben szenvedők esetében. Jelenleg 29 bejelentett klinikai vizsgálat folyik a C-vitamin szepsziskezelésben betöltött lehetséges szerepével kapcsolatban. De igaz, ez még csak baktériumellenes hatás. A C-vitamin vírusellenes hatását sokan azért vetik el élből, mert Linus Pauling elterjesztette, hogy a nátha megelőzésében és kezelésében nagy szerepe van a megadózisú C-vitaminnak. Azóta kiderült, hogy ez a hatás jelentéktelen. Viszont ahány vírus, annyiféle hatásmechanizmus. Sejttenyészetekben az Epstein-Barr vírus és a citomegalovírus aktivitását jelentősen lecsökkentette az, ha a sejteket előbb C-vitaminnal kezelték (Colunga Biancatelli és mtsi., 2020).

Embereknél nem szokás mesterségesen C-vitaminhiányt előidézni, bár igaz, elég volna csak felkutatni az amerikaiak azon 7%-át (Schleicher és mtsi., 2009) vagy az angolok azon 13%-át (Mosd?l és mtsi., 2008), akik gyakorlatilag majd hogy nem skorbutban szenvednek, annyira alacsony a C-vitamin szintjük. De ez macerás, ezért inkább kitenyésztettek egy egértörzset “Gulo (-/-)” becenéven, akik nem képesek C-vitamint szintetizálni, így a fertőzésre adott reakciójukat össze lehet hasonlítani a normál, C-vitamint szintetizáló egerekével. Kim és munkatársai H3N2 influenzával fertőzték meg a Gulo-egereket, amitől azok sajnálatos módon elpusztultak, míg a normál egerek elég jól viselték a fertőzést (Kim és mtsi., 2013). A Gulo-egerek tüdejében megemelkedett a gyulladáskeltő citokinek (IL-1 alfa és béta) szintje és lecsökkent a gyulladásgátlóké (INF alfa és béta).

Ezt a jelenséget szokták citokin viharnak nevezni, ez végzett az emberekkel a spanyolnátha járványban, és most az új koronavírus esetében is. (Azért nevezzük új koronavírusnak ezt COVID-19-et, mert rajta kívül még legalább 6 koronavírust ismerünk, ezek közül kettő már ránk hozta a frászt 2002-en SARS és 2012-ben MERS néven. Négy pedig itt cirkál a körünkben légúti fertőzéseket okozva, és csak a jelre várnak, mint valami alvó ügynökök, hogy halálos mutációvá váljanak. (Grant és mtsi., 2020)) Ha a Gulo-egereknek a fertőzéshez C-vitamint is adtak, a normál egerekhez hasonlóan viselték a betegséget. Más vizsgálatokban, a Gulo-egereket H1N1 influenza vírussal fertőzve ugyanilyen hatást figyeltek meg, s a C-vitamin adása csökkentette a tüneteket, és helyreállította a károsodott mitokondriumokat (Colunga Biancatelli és mtsi., 2020).

Ezek a vizsgálatok az új koronavírus okozta megbetegedéssel kapcsolatban azért figyelemre méltók, mert a gyulladáscsökkentő citokinek megnövekedett és a gyulladáskeltők csökkent száma nem személy szerint a vírusoknak szólt, hanem a vírusok tüdőszövetre gyakorolt hatásának, azaz nyugodtan feltételezhetjük, hogy a C-vitamin a tehénhúgynál komolyabb védelmet jelent COVID-19 fertőzés esetén. Az influenzán túl a C-vitamin aktivitást mutatott a herpesszel (C-vitamin tartalmú krémmel kenegetve a fertőzött területet (Wintergerst és mtsi., 2006)), a poliovírussal, a leukémiát okozó egyik vírussal, a HIV-vel, a parvovírussal vagy a veszettség vírusával szemben is (Colunga Biancatelli és mtsi., 2020).

Az az állítás tehát, hogy a C-vitaminnak nincs vírusellenes hatása, finoman szólva tévedés.

Önmagában az a tapasztalat, hogy fertőzés esetén a fehérvérsejtek falni kezdik a C-vitamint és ettől gyorsan le is nullázódik az emberek C-vitaminszintje, jelzi, hogy a szervezet valamire csak használja fertőzés esetén a C-vitamint. végülis tudjuk is mire: hatására megnövekszik a gyulladáscsökkentő citokinek száma, továbbá – mivel remek antioxidáns – a vírusfertőzések során keletkező túl sok reaktív oxigén egy részét is semlegesíti. Övsömör esetén vizsgálták a C-vitamininfúzió hatását a fertőzés után visszamaradt neuralgiás fájdalmakra és egyértelműen pozitív hatást tapasztaltak, pl. megrövidült a felépülési szakasz (Colunga Biancatelli és mtsi., 2020).

Az Orthomolecular.org beszámolót közölt arról, hogy kínai orvosok sikerrel kezeltek koronavírustól megbetegedett embereket állapotuk súlyosságától függően 10-20 gramm, naponta intravénásan beadott C-vitaminnal (Cheng, 2020). A hír azért is érdekes, mert ugye meg lett mondva, hogy a C-vitaminnak nincsen semmiféle vírus-, pláne koronavírus ellenes hatása.

És mi a helyzet a D-vitaminnal? Ezt a professzor mindenképpen ajánlja, mert tél végére az emberek általában D-vitaminhiányban szenvednek. De csak ezért? Ilyen alapon bármelyik más vitamin szedését is ajánlhatta volna, elvégre az emberek többsége nem szed semmilyen vitamint.

Nézzük, mit mond erről az indiai hitvilágon túl a kutatás?

Először Edgar Hope-Simpson vetette fel, hogy az influenzajárvány jelentkezése és súlyossága kapcsolatban áll az UV sugárzás intenzitásával. Bár az UV sugárzás tuberkulózis ellenes hatását már a 19. század legvégén felfedezték a bőrtuberkulózis kezelése kapcsán, a D-vitamin immunológiai szerepére végülis az 1980-as években elindult kutatás világított rá, amikor kezdték felismerni a D-vitamin rákellenes hatását. Meglepő módon innen mégsem csak egy ugrás volt a vírus ellenes hatás felismerése, mert végülis a D-vitamin sejtosztódást szabályozó hatásából még nem következik a vírusellenes hatás. A fordulat akkor következett be, amikor a John Cannell, a D-vitamin mániás orvos, tudva, hogy télen mindenkinek alacsony a D-vitaminszintje, kórházi osztályán minden betegének D-vitamint adott és az influenzaszezonban egyedül az ő osztályán nem betegedett meg senki influenzában.

Persze, ahogy Pasteur mondta, a szerencse a felkészült elméknek kedvez, s Cannell közéjük tartozott. Munkatársaival vérátömlesztést adtak Hope-Simpson teóriájának és számos klinikai és megfigyeléses adatot összegyűjtve 2006-ban megfogalmazták azt a teóriát, hogy az influenzajárványok akkor alakulnak ki, amikor a népességben kritikus szint alá csökken a D-vitaminszint (Szendi, 2018).

Azt gondolnánk, az orvostudomány ráveti magát erre a hipotézisre, tekintve, hogy egy-egy influenzajárványban a világon 400 000 ember szokott meghalni. Ehhez azonban független orvostudományra volna szükség, márpedig az akadémikus orvoslás a gyógyszer- és vakcinaiparhoz van bekötve, ott pedig nem szeretik hallani, mi mindenre volna képes a D-vitamin. Így aztán csak szórványos kutatások születtek, amelyek viszont lényegében alátámasztják a teóriát. Sokakban felmerült azonban a gondolat, hogy ha az influenzával szemben véd, akkor miért ne védene más légúti fertőzésekkel szemben is? Kiderült, hogy a tüdőgyulladás és egyéb légúti fertőző betegségek is szoros összefüggést mutatnak az alacsony D-vitaminszinttel (Martineau és mtsi., 2019).

A D-vitamin hatására ugyanis a légcsőben cathelicidin-ek és defensin-ek, azaz antimikrobiális fehérjék termelődnek, amelyek blokkolják a baktériumokat, a gombákat valamint a burkolattal rendelkező vírusokat (Grant és mtsi., 2020). Mit ad Isten, a COVID-19 is ilyen burokba zárt RNS vírus. Ezek az antimikrobiális fehérjék szétcincálják a vírus burkolatát, ami azért csapás pl. a COVID-19-re nézve, mert az a burkolatán hordozott tüskéivel kapcsolódik a tüdő- és bélsejtek ACE2 receptorához és jut be a sejtbe. A D-vitamin a tüdőben csökkenti a gyulladáskeltő citokinek szaporodását és növeli a gyulladáscsökkentő citokinek szintjét is, azaz a citokin vihar ellen dolgozik. Ehhez persze 40-60 ng/ml D-vitaminszintre volna szükség, amihez átlagos méretű felnőttnek akár 10 ezer NE D-vitamint is kéne szednie (Grant és mtsi., 2020).

Szumma-szummárum, aki sok C- és D-vitamint szed, az jó eséllyel csökkenti a COVID-19 vírus fertőzés esélyét és kialakult fertőzés esetén a betegség súlyossá fajulását.

A kétkedők ilyenkor fel szoktak kacagni, hogy csak nem mondom azt, hogy Iránban a D-vitaminhiány okozná a súlyos járványt. Vagy Olaszországban? Vagy Spanyolországban? Ezzel a logikával a vitaminárusoknak kéne a legegészségesebbeknek lenniük, hiszen ott van karnyújtásnyira tőlük minden vitamin. Ha a vitaminárusok egészségi állapotáról nem is készült felmérés, azt tudjuk, hogy az irániak körében 48 vizsgálat összevont elemzése alapján a férfiak 46%-a, a nők 62%-a D-vitaminhiányos, ami megdöbbentő lehet annak, aki a földrajzi elhelyezkedésből következtet egy ország népességének a D-vitaminszintjére (Tabrizi és mtsi., 2018). De, hogy fokozzam a hatást, az egész Afrikára kiterjedő 129 vizsgálat összevont elemzése szerint az afrikaiak 18%-ának 12 ng/ml, 34%-ának 20 ng/ml és a maradéknak 30 ng/ml alatti a D-vitaminszintje (Mogire és mtsi., 2020). A spanyolok 34%-ának D-vitaminhiánya van (González-Molero és mtsi., 2011), s az idős olasz nők 24%-ának 5 ng/ml, 76%-ának pedig 12 ng/ml alatt volt a D-vitaminszintje; mindkét érték már a vészes D-vitaminhiány kategóriája (Isaia és mtsi., 2003). Általában is elmondható, hogy általában az idősekben mutatható ki súlyos D-vitaminhiány és éppen ők azok, akik veszélyeztetettek a koronavírus fertőzésre. Ha napsütötte országokban ez a helyzet, mit várunk a magyar adatoktól? Tíz magyarból 9 D-vitaminhiányos (Index, 2013).

Időközben igazolták a D-vitamin koronavírus ellenes hatását!

Lám, csak lám! Április végére két tanulmány is megjelent előpublikációként, amelyek eléggé alátmasztják, hogy a magasabb D-vitaminszint véd a koronavírussal szemben, vagy legalábbis enyhévé teszi a betegség lefolyását. Az összefoglalóm itt olvasható.

Amennyiben szertnéd a D-vitamin szintedet emelni, akkor ajánlom figyelmedbe termékünket! A termék egy napi 4000NE ( 100mcg) egységnyi D-vitamint ( is ) tartalmazó étrendkiegészítő, mely megkapta az Érték és Minőség Nagydíjat.
Tartalmaz még 130mg kalciumot, inulint és élőflórát. Ez a One Year Product termék hatféle élőflórát tartalmaz emelt csíraszámban, továbbá a hatékonyságot növelő Inulint. Az élőflóra az immunrendszerünk egyik alappillére, illetve segíti a tápanyagok hatékony felszívódását. Ebben a csomagban 1 évre elegendő ( napi 1 adag, összesen 365 adag ) mennyiség található. A csomag ára 33.924 forint, melyet ha havi költségre bontunk, akkor 2.827 forintra jön ki.
 
Európában, Magyarország földrajzi szélességén, nyáron elegendő lehet napi 10-15 perc, szabadban töltött idő a szükséges D-vitamin mennyiség kialakulásához. Ősztől tavaszig felnőtteknek minimum napi 2000 NE ( 50 μg) bevitele ajánlott és mivel ezt a napfény az őszi/téli időszakban nem biztosítja, a táplálékon keresztüli pótlás válik elsődlegessé.
Mivel az átlagos magyarországi étrend ~2 μg-ot, 80 NE-et biztosít, a táplálék megfelelő szintű kiegészítésével kell számolni.
 
100 μg, azaz 4000NE D-vitamin pre és probiotikumokkal egész évre! ( 365 adag, adagonként 4000NE )
 
Éves kiszerelésű termékre van részletfizetési lehetőség, 25%-os befizetés után 10 részletben. D-vitamin esetében 8.480 forint befizetése után 10x 2.544 forint a havi törlesztő. Ebben is versenyképesebb a többi termékkel, hisz havi lebontásban D-vitamin + előflóra + kalcium van az adagban. Megrendelés esetén futárszolgálat viszi ki a terméket, jellemzően 1-2 munkanapon belül.
 
Termék ára: 33.920 Ft
Minden éves kiszerelésű terméket lehetőség van részletfizetéssel megvásárolni!
25% előleg és 10 hónapos törlesztés. Jelen termék esetén: 8.480.- vásárláskor és 10x 2.544.-
Részletfizetéses vásárlás esetén (is) keressenek bizalommal.
Radványi Attila, 06708816266