Szendi Gábor: A D-vitaminnal szó szerint megmentheti az életét a koronavírussal szembeni küzdelemben

Szendi Gábor cikke, melynek eredetije megtalálható ITT

Amit eddig csak közvetett adatok alapján tudtuk csak feltételezni, az most beigazolódott: a D-vitamin nagyon komoly védelmet nyújt a koronavírussal szemben már viszonylag alacsony D-vitamin szinten is.

Nemrég egy egyetemen tanító professzor idiótázta le egy internetes lapocska oldalán azokat, akik hisznek olyan hülyeségekben, mint hogy a vitaminok, jelesül, hogy a D- és a C-vitamin, hatásos volna a vírusok ellen. Még hogy a vitaminok hatnának a vírusokra? A múltkor még csak indirekt adatokkal tudtam szolgálni annak a feltevésnek az alátámasztására, hogy a D-vitamin igenis védelmet nyújthat a koronavírussal szemben, mint általában nyújt a légúti fertőzésekkel szemben is (A cikket itt olvashatja.). Az általam idézett cikkeket egy immunológus professzornak minimum ismernie kéne, dehát ezek szerint talán nem ismeri. Sajnálatos módon, a C-vitaminba vetett “hitet” az indiaiak tehénhúgyba vetett hitéhez hasonlította.
Ha valaki eddig nem értette, honnan származhat sok orvos vitaminellenessége, hát most megértheti. És egyben azt is beláthatja a cikk végére, hogy hány emberéletbe kerülhet még ez a vaskalaposság.

Mark M. Alipio orvoskutató semmi mást nem tett, mint igazoltan Covid-19-ben szenvedő betegnél folyamatosan tesztelte betegségük alatt a D-vitaminszintet (Alipio, 2020). Akinek lényegesen változott, azt kihagyta a vizsgálatból, így maradt 212 páciens, akiket tüneteik és betegségkimenetük alapján 4 csoportba osztott. Ezek: enyhe, átlagos, súlyos és kritikus. A súlyos betegeknek már voltak légzési nehézségeik, a kritikus állapotú betegeknek pedig légzési elégtelensége volt és intenzív osztályos kezelést igényelt.

A betegek 4 csoportjának az átlagos D-vitaminszintje a következőképpen nézett ki:

 

Klinikai kimenet

 

Enyhe

Átlagos

Súlyos

Kritikus

Esetszám (%)

49(23.1%)

59(27.8%)

56 (26.4%)

48 (22.6%)

D-vitaminszint (ng/ml)

31.2 ± 1.08

27.4±2.14

21.2 ± 1.12

17.1 ±2.39

Mint látható, minél alacsonyabb volt az adott betegcsoportban az átlag D-vitaminszint, annál súlyosabban alakult a betegek állapota. Hogy itt nem egyes betegek szélsőséges értékei húzták le vagy fel az átlagot, azt jelzi, hogy a Kritikus állapotú 48 beteg közül mindössze kettőnek volt “normál” a D-vitaminszintje. Azért írok “normált”, mert még az enyhe tüneteket mutató csoport 31.2 ng/ml szintje is tulajdonképpen csak a hivatalos orvoslás szerint “jó” szint, valójában minimum a duplájának kéne lennie még békeidőben is. Fogalmazhatnék úgy is, hogy a betegek közt nem volt található egy sem, akinek kiugróan magas lett volna a D-vitamin szintje. Ők azok, akik nem kerülnek kórházba!

A “normál” D-vitaminszintet mutatók 85.5%-a enyhe tüneteket mutatott. Nyilván nem csupán a D-vitaminszint határozza meg a fertőzéshajlamot, hiszen, tudjuk, hogy az elhízottság és krónikus betegségek is alaposan beleszólnak a veszélyeztetettségbe. Ehhez képet azonban meglepő, hogy önmagában a D-vitaminszint, függetlenül az egyéb kockázati tényezőktől, ennyire erősen meghatározta, ki fogja enyhe tünetekkel megúszni a betegséget.

A magasabb D-vitaminszint 8-szoros esélyt jelentett arra, hogy a beteg enyhe tünetekkel ússza meg, és ne kerüljön a súlyos betegek közé. A kritikus állapotúakhoz képest még nagyobb a D-vitamin “normál” szintjének védőhatása: a vizsgálatban a legalacsonyabb D-vitaminszint a “normál”-hoz képest 20-szoros kockázatot jelentett arra, hogy a beteg kritikus állapotba kerüljön.

30 ng/ml szintet kb. 5-6000 NE napi D-vitamin fogyasztással lehet elérni. Az élet tehát fillérekből megvédhető.

Frank H. Lau és mtsi. egy másik vizsgálatban azt mutatták ki, hogy a Covid-19 betegekben gyakori a D-vitaminhiány (Lau és mtsi., 2020). Bevezetőjükben azt írják, hogy Louisiana-ban a népesség 32%-át alkotják az afro-amerikaiak, a Covid-19-ben elhunytaknak mégis a 70%-a afroamerikai. A bostoni hajléktalanok közt végzett vizsgálatban viszont 147 Covid-19-re pozitív személy teljesen tünetmentes volt. Hogy lehet ez? Úgy, hogy az afroamerikaiak 70-80%-a D-vitaminhiányos, míg a hajléktalanoknak, bár alultápláltak és piszkosak, de mivel állandóan a napon vannak, a D-vitaminszintjük magas.

Érdekes adatokkal szolgál a sajtó a színesbőrűek nagyobb kockázatával kapcsolatbanm, bár hajlanak rá, hogy inkább a hátrányos megkülönböztetéssel hozzák ezt összefüggésbe. Mint a HVG cikkírója írja, az angol egészségügy orvosainak 44%, ápolóinak negyede színesbőrű, az egészségügyi dolgozók halálozásáért mégis 74%-ban ők “felelnek”. Az USA-ban a népesség 13%-a afroamerikai, a kórházban ápoltak harmada származik közülük. Chicagoban a lakosság 30%-a afroamerikai, a halottak 68%-a mégis afroamerikai. Ezek a számok egyértelműen arra utalnak, hogy a színesbőrűeknek a mérsékelt égövön alig tudnak valamennyei D-vitamint szintetizálni (Németh, 2020)

Vizsgálatukban 20 Covid-19 betegnek mérték meg a D-vitaminszintjét. Az intenzív osztályra kerültek 84.6%-ának volt D-vitaminhiánya, szemben a “normál” állapotú betegek 57%-ának. Még markánsabb eredmény, hogy az össze 75 év alatti, intenzív osztályon kezelt beteg 100%-ának volt D-vitaminhiánya. Azaz, amikor találgatják az emberek, hogy viszonylag fiatal ember miért kaphatta el a vírust és miért kerülhetett súlyos állapotba, arra – túl az alapbetegségeken – a D-vitaminhiány a válasz.

A kétkedők számára, akik a déli államok (Olasz-, Spanyol-, Görögország) példájával igyekeznek cáfolni a D-vitamin szerepét, feltételezve, hogy ahol süt a Nap, ott magas lehet az emberek D-vitaminszintje, a szerzők vizsgálatot idéznek, amely bizonyítja, hogy a déli országokban az emberek 70-80%-ának D-vitamin hiánya van, míg a svédek és norvégok közt (akik a halálozási arányszámban messze jobban állnak) a D-vitaminhiány gyakorisága 15-30%-os. (Mivel a tengeri halakban sok a D-vitamin.) És engem nem lepne meg, ha az idősotthonok lakói közt volna a legalacsonyabb a D-vitaminszint, ezért arat köztük oly mértékben a halál.

Összességében már ez a két elővizsgálat is vastagon alátámasztja a D-vitamin életmentő szerepét. Ha kézmosás, gumikesztyű és maszk mellé a közegészségügy végre ajánlaná a D-vitamint is, sokkal nagyobb hatást érne el a megbetegedés és halálozás csökkentésében, mint bármiféle távolságtartással és egyéb huncutságokkal. Persze, ezekre is szükség van, de ez csak a vírus elkerülését szolgálja. Aki sikerrel szeretne a vírussal megküzdeni – a találkozás előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, az sürgősen kezdje nagy kanállal enni a D-vitamint.

Amennyiben szertnéd a D-vitamin szintedet emelni, akkor ajánlom figyelmedbe termékünket! A termék egy napi 4000NE ( 100mcg) egységnyi D-vitamint ( is ) tartalmazó étrendkiegészítő, mely megkapta az Érték és Minőség Nagydíjat.
Tartalmaz még 130mg kalciumot, inulint és élőflórát. Ez a One Year Product termék hatféle élőflórát tartalmaz emelt csíraszámban, továbbá a hatékonyságot növelő Inulint. Az élőflóra az immunrendszerünk egyik alappillére, illetve segíti a tápanyagok hatékony felszívódását. Ebben a csomagban 1 évre elegendő ( napi 1 adag, összesen 365 adag ) mennyiség található. A csomag ára 33.924 forint, melyet ha havi költségre bontunk, akkor 2.827 forintra jön ki.
 
Európában, Magyarország földrajzi szélességén, nyáron elegendő lehet napi 10-15 perc, szabadban töltött idő a szükséges D-vitamin mennyiség kialakulásához. Ősztől tavaszig felnőtteknek minimum napi 2000 NE ( 50 μg) bevitele ajánlott és mivel ezt a napfény az őszi/téli időszakban nem biztosítja, a táplálékon keresztüli pótlás válik elsődlegessé.
Mivel az átlagos magyarországi étrend ~2 μg-ot, 80 NE-et biztosít, a táplálék megfelelő szintű kiegészítésével kell számolni.
 
100 μg, azaz 4000NE D-vitamin pre és probiotikumokkal egész évre! ( 365 adag, adagonként 4000NE )
 
Éves kiszerelésű termékre van részletfizetési lehetőség, 25%-os befizetés után 10 részletben. D-vitamin esetében 8.480 forint befizetése után 10x 2.544 forint a havi törlesztő. Ebben is versenyképesebb a többi termékkel, hisz havi lebontásban D-vitamin + előflóra + kalcium van az adagban. Megrendelés esetén futárszolgálat viszi ki a terméket, jellemzően 1-2 munkanapon belül.
 
Termék ára: 33.920 Ft
Minden éves kiszerelésű terméket lehetőség van részletfizetéssel megvásárolni!
25% előleg és 10 hónapos törlesztés. Jelen termék esetén: 8.480.- vásárláskor és 10x 2.544.-
Részletfizetéses vásárlás esetén (is) keressenek bizalommal.
Radványi Attila, 06708816266